Etappe 12: Millar wint twaalfde etappe na lange ontsnapping in sprintduel van Peraud


www.nrc.nl

MIllar
Millar (rechts) wint de sprint van Peraud in de finale van de twaalde etappe van de Tour de France. Foto Reuters / Stephane Mahe
David Millar heeft na een lange ontsnapping de twaalde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij deed dat in een sprintduel met Jean-Christophe Peraud. Samen met drie andere vluchters finishte het duo met zo’n tien minuten voorsprong op het peloton. In de slotkilometers gingen de twee er samen vandoor.
Een sterk uitgedund peloton stapte vandaag op de fiets voor de langste etappe deze Ronde van Frankrijk. Van Saint-Jean-de-Maurienne leidde het parcours vandaag over 226 kilometer naar Annonay Davézieux.
Net als de voorbij dagen volgden de demarrages elkaar in hoog tempo op in het begin van de koers. Korte tijd leek een kopgroep van 19 man ontsnapt te zijn. Maar de groep viel langzaam uiteen op de eerste klim van de dag, de Col du Cucheron van de eerste categorie. Ook Koen de Kort, de enige Nederlander die vandaag even in beeld reed, zakte in deze fase terug in het peloton.

KOPGROEP VAN VIJF MAN BLIJFT OVER

Uiteindelijk bleef een kopgroep van vijf man over: Egoi Martinez (Euskaltel), Robert Kiserlovski (Astana), Jean-Christophe Peraud (AG2R-La Mondialle), Cyriel Gautier (Europcar) en David Millar (Garmin-Sharp). Zij werkten goed samen, tot de laatste vijf kilometers. Toen brak het besef door dat het peloton de vijf niet meer zou achterhalen en begon het pokeren voor de sprint.
Toen de vijf echt bijna volledig stil leken te vallen, sprong Peraud weg. Alleen Millar wist te volgen. De twee behielden hun voorsprong op de overige drie, en de Schot Millar wist dat hij de betere sprinter was dan zijn Franse concurrent. Peraud trok de eindspurt nog wel aan, maar moest op de streep zijn meerdere erkennen in Millar, die maar liefst twaalf jaar geleden ook al een etappe in de Tour de France won, de proloog destijds.
Ook in 2002 en 2003 won de Brit overigens nog een rit in de Ronde van Frankrijk, maar een jaar later werd hij geschorst wegens dopinggebruik. Na zijn straf te hebben uitgezeten, bleef succes in de belangrijkste rittenkoers ter wereld jarenlang uit. Tot vandaag dus.
Bradley Wiggins (Sky) beleefde een soort snipperdag en behield de gele trui.
Etappe twaalf: Saint-Jean-de-Maurienne – Annonay Davézieux (226 km)
1. David Millar (Groot-Britannïe/Garmin-Sharp).
2. Jean-Christophe Peraud (Frankrijk/AG2R-La Mondiale)
3. Egoi Martinez (Spanje/Euskaltel)
4. Cyriel Gautier (Frankrijk/Europcar)
5. Robert Kiserlovski (Kroatië/Astana)
Algemeen klassement na rit 12
1. Bradley Wiggins (Groot-Brittannië/Team Sky) in 54u34m33s
2. Chris Froome (Groot-Brittannië/Team Sky) op 2m05s
3. Vincenzo Nibali (Italië/Liquigas-Cannondale) op 2m23s
4. Cadel Evans (Australië/BMC Racing) op 3m19s
5. Jürgen Van den Broeck (België/Lotto-Belisol) op 4m48s
Bron: www.cyclingnews.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten