Sanchez verzacht de pijn van Rabobank


15/07/12, 19:35  − bron: ANP

© afp. Luis-Léon Sanchez wint de veertiende etappe van de Tour.
vk UPDATE Na twee weken waarin Rabobank de ene na de andere klap had gekregen, zorgde Luis-Leon Sanchez zondag zowaar voor een jubelstemming bij de grootste Nederlandse wielerploeg.
  • © getty.
  • © anp.
De 28-jarige Spanjaard schreef op fraaie wijze de 14e etappe van de Ronde van Frankrijk op zijn naam, waardoor voor het eerst champagne kon vloeien in de Rabobus.

'Dat wordt een dubbele portie champagne voor iedereen, en die flessen gaan allemaal op ook, dat kan ik verzekeren', jubelde Laurens ten Dam.

Sanchez hoefde de flessen bubbels namelijk niet met veel collega's te delen. De valpartijen in de eerste tourweek hebben er voor gezorgd dat de Raboploeg, begonnen met negen man, is gereduceerd tot een kwartet.

'Na die moeilijke openingsfase is dit een prachtige wederopstanding', aldus ploegleider Nico Verhoeven. 'Diep respect voor de jongens. De weerbaarheid van die vier is supermotiverend.'
  • © afp.
  • © anp.
  • © anp.
Adri van Houwelingen, die samen met Verhoeven in de auto achter Sanchez zenuwslopende momenten kende, zei dat de Tour voor Rabobank nu zelfs deels geslaagd is. 'Voor 50 procent hebben we onze doelstelling behaald. We gingen namelijk ook voor een ritzege.'

Door de dominantie van Team Sky en de sprinters Peter Sagan en André Greipel (beiden al goed voor drie ritzeges) moeten de andere ploegen zich tevreden stellen met de restjes. 'Slechts weinig zeges komen bij andere ploegen terecht en wij hebben er nu toch een te pakken', aldus Verhoeven. 'Je kunt wel achtste of negende worden in het klassement, maar in mijn visie is het veel beter een keer een rit te winnen.'

Sanchez kreeg zondag loon naar werken. De Spaans kampioen tijdrijden ging deze Tour al vaak op avontuur, maar het geluk ontbrak. 'De aanhouder wint gelukkig', aldus Sanchez. 'Dit is heel fijn voor onze geplaagde ploeg.'

Met Sanchez en Steven Kruijswijk was de helft van de Raboploeg vertegenwoordigd in de kopgroep die in de eerste Pyreneeënrit op avontuur ging. Kruijswijk moest op de laatste col, de Mur de Péguère, echter lossen. Sanchez verloor ook even de aansluiting met de anderen, maar knokte zich in de afdaling richting Foix terug.

'De manier waarop hij terugkeerde, toont aan wat voor supercoureur het is', aldus Verhoeven. Sanchez profiteerde op 11 kilometer van de finish van het feit dat iedereen naar Peter Sagan keek. Met een gebalde vuist richting de ploegleidersauto vierde hij het eerste succesje van de Rabo's in de Tour. 'Daarin zat opgesloten hoe het gevoel binnen onze ploeg is', zei Verhoeven geëmotioneerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten